Cookies op de Dr. Oetker -website

Deze website plaatst cookies voor het analyseren en verbeteren van de website, door ons en onze partners. 

Verder gebruik van deze site (door klikken, navigeren, scrollen) of verwijderen van deze cookie wordt beschouwd als toestemming voor de toepassing en het gebruik van cookies. Voor meer informatie over cookies en hoe u ze kunt verwijderen, bekijk ons privacybeleid.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Het recept: Basisrecept cakebeslag

voor 8 tot 10 porties

ca. 10 porties

eenvoudig 40 Min.

Ingrediënten:

Ingrediënten:

voor het recept Basisrecept cakebeslag

Voor het beslag:

180 g boter
160 g poedersuiker
1 zakje Dr. Oetker Gevanillineerde Suiker
3 eieren
snufje zout
citroenrasp van 1/2 citroen
300 g bloem
½ zakje Dr. Oetker Backin Bakpoeder
125 ml melk

Bereiding

Bereiding

1

voor de bereiding

Zet alle ingrediënten van tevoren klaar.  Weeg boter, suiker, bloem en vruchten (rozijnen en noten) nauwkeurig af.  Meet de melk af. Neem de boter, eieren en melk 1 à 2 uur van tevoren uit de koelkast. Bereiding: Meng en zeef de bloem en de Backin met elkaar.  Als er maïzena of cacao bij de ingrediënten staat vermeld, worden deze met de bloem vermengd, behalve bij een marmertulband.  Worden aan het beslag krenten en rozijnen toegevoegd, dan moeten deze met bloem worden bestoven om het zakken tijdens het bakken te voorkomen.  

2

Klop de boter zeer schuimig (als er wat van het beslag aan de gardes blijft hangen, is ze voldoende schuimig). Voeg de suiker en de vanillesuiker lepelsgewijs aan de schuimig geklopte boter toe.  Blijf roeren tot elke lepel suiker door het beslag is opgenomen. Breek de eieren één voor één op de rand van een kopje en voeg ze stuk voor stuk aan het botermengsel toe.  Het is belangrijk dat de suiker volledig is opgelost alvorens de bloem erdoor te spatelen.  Roer tot slot het aroma en het zout erdoor.

3

Meng de bloem met de Backin.  Spatel afwisselend het bloemmengsel en de melk erdoor.  Neem niet meer dan 2 à 3 eetlepels bloem tegelijk en voeg als het beslag te stijf is nog extra melk toe.  Zorg ervoor dat voordat de melk wordt toegevoegd, het bloemmengsel goed met beslag is vermengd.  De Backin mag namelijk niet direct met de vloeistof in aanraking komen, omdat het rijzen anders wordt belemmerd.

4

Voeg zoveel melk toe tot het beslag van de lepel loopt.  De juiste hoeveelheid valt moeilijk aan te geven, aangezien die afhankelijk is van het opnamevermogen van de bloem en de grootte van de eieren.  Het beslag heeft de goede consistentie als het van de lepel loopt.  Door te veel melk aan het beslag toe te voegen, bestaat de kans dat het gebak niet rijst.  Daarentegen mag het beslag ook niet zo dun zijn dat het van de lepel vloeit. Een uitzondering vormt cakebeslag dat zeer veel eieren en boter bevat.  Dit beslag zal doorgaans iets dunner zijn, omdat de rauwe eieren in het beslag als vloeistof optreden.  Tijdens het bakken stollen de eieren weer door de warmte.  In dit geval rijst het gebak niet.

5

Spatel, naar eigen smaak, gedroogde vruchtjes, gemalen noten of chocolade pas op het laatst door het beslag. Niet roeren maar spatelen, anders krijgt het beslag een grauwe kleur. Schep het beslag in de geprepareerde vorm en strijk de bovenkant met een deegkrabber glad.

Gemiddelde voedingswaarden voor het recept: voor het recept Basisrecept cakebeslag

Per portie / stuk Per 100 g / ml
Energie 1417kJ
338kcal
1438kJ
343kcal
Vetten 17g 18g
Koolhydraten 21g 21g
Eiwitten 22g 22g